Politici sustenabile în managementul hepatitei C. Diagnostic și tratament: provocări și soluții

Proiectul AES s-a desfășurat în perioada 28 iunie – 24 iulie, când au avut loc întâlniri între medicii prescriptori si autoritati ( reprezentanti ai Caselor județene de asigurări de sănătate dar si ai CNAS) pentru a lămuri eventualele neclarități ale procedurilor de prescriere a tratamentului fără interferon pentru pacienții cu hepatita C care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, în baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății. Cele 11 centre din țară in care AES a organizat aceste intalniri au fost: București, Iași, Craiova, Timișoara, Tîrgu Mureș, Cluj, Constanța, Oradea, Galați, Sibiu, Brașov.

În cadrul acestor întâlniri, președinții caselor județene de asigurări de sănătate, împreună cu medicii-șefi, au trecut în revistă procedurile de acordare a terapiilor fără interferon, cu respectarea criteriilor de eligibilitate și a protocoalelor terapeutice.

Medicii gastroenterologi și infecționiști au apreciat protocolul ca fiind bine elaborat, dar au semnalat că sunt situații în care, pentru unele cazuri medicale, este nevoie de unele modificări în așa fel încât să existe siguranța că acordarea tratamentului nu poate fi contestată la un eventual control. Temerea medicilor este că, în astfel de situații, ar putea fi nevoiți să suporte costurile terapiei prescrise.

Prima dezbatere a fost organizată la București, unde, alături de medicii prescriptori, au fost prezenți și președintele CNAS, conf. univ. dr. Marian Burcea, prof. dr. Oliviu Pascu, șeful Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și prof. Adrian Streinu-Cercel.

„Salut inițiativa organizării acestor întâlniri cu medicii prescriptori pentru tratamentul fără interferon al hepatitei C și le consider ca fiind foarte utile. Sunt interesat să asigurăm accesul pacienților la acest tratament, respectând criteriile de eligibilitate și protocolul realizat de comisia de specialitate din Ministerul Sănătății și consider că este necesar un feedback din toate cele 11 centre din țară în care se prescrie acest tratament inovator. Îmi doresc ca în cadrul acestor întâlniri să fie lămurite eventualele neclarități pe care medicii prescriptori le pot avea. Intenționez ca, împreună cu specialiștii, în cazul în care vor fi necesare, să introducem câteva clarificări sau simplificări în actualul protocol”, a declarat președintele CNAS, conf. univ. dr. Marian Burcea.

„Efortul Casei Naționale pentru a demara acest program a fost unul foarte mare. Personal, la nivelul CNAS am luptat mult pentru ca acest program să se deruleze în condiții optime. Au fost foarte grele negocierile cu producătorii, a fost foarte greu de scris legislația incidentă pentru a putea încheia aceste contracte cost-volum și cost-volum rezultat. Știți foarte bine că eforturile financiare sunt semnificative pentru o situație în care nu suntem prea fericiți de venituri foarte mari în Sănătate, contribuțiile de asigurări de sănătate sunt la un nivel destul de mic și nu ne permit să ieșim dintr-un buget care este pus mereu sub presiune”, a declarat președintele CJAS Iași, Radu Țibichi.

„Tratamentul destinat hepatitei C, chiar dacă este mai scump, este un tratament eficient. În momentul de față, nimic nu este mai valoros decât viața. Acest peste 99 la sută cred că este cel mai bun randament existent pe piață. Odată introduși în tratament, există și un call center de unde pacienții sunt sunați în fiecare zi pentru a li se reaminti să-și ia tratamentul”, a declarat lector univ. dr. Vasile Spinean, președintele CJAS Sibiu.

„Medicii prescriptori se simt responsabili și, poate, s-au simțit descurajați de lipsa comisiei de specialitate din casele de sănătate. Sunt necesare clarificări pentru ca pacienții să aibă acces mai facil la tratament. Este momentul să discutăm deschis despre toate neclaritățile. Marea problemă a tuturor este ce se întâmplă când sau dacă survine controlul: i se pune în cârcă medicului prescriptor tratamentul doar pentru că au fost niște neclarități în protocol?”, a spus ec. Rodica Biro, președintele CJAS Mureș.

La finalul celor 11 întâlniri, Asociația Echitate în Sănătate a înaintat un raport către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății și către comisia de experți pentru afecțiuni hepatice a CNAS, în care sunt consemnate nelămuririle, dar și propunerile de modificare a protocoalelor de prescriere a tratamentelor fără interferon, semnalate de medicii specialiști prezenți la dezbateri.

Mai multe poze aici