Asociația Echitate în Sănătate și INHT: parteneriat pentru încurajarea donării de sânge
Asociația Echitate în Sănătate și Institutul Național de Hematologie Tranfuzională (INHT) au încheiat un parteneriat pentru promovarea și încurajarea donării de sânge în România.
Deocamdată nu există un înlocuitor al sângelui care să poată fi utilizat în rutină, astfel încât donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoii de sânge și componente sanguine necesare terapiei transfuzionale. Medicii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor sau o prelungesc.
”Sângele donat poate trata în fiecare an sute de mii de pacienți. De exemplu, în 2015 au fost transfuzați peste 200.000 de pacienți în unitățile medicale din România. Încă nu a fost atins un nivel de autosuficiență națională în sânge și componente sanguine, cu colecta realizată anual în centrele de transfuzie. Încă sunt foarte multe de făcut în domeniul comunicării, atât la nivel de pacienți, cât și la nivel de medici. Apelurile pe rețelele de socializare, dacă sunt făcute cu un limbaj adecvat, cu informații corecte, pot ajuta la recrutarea donatorilor de sânge. Comunicarea sinceră este principala problemă în acest domeniu al transfuziilor, ca de altfel în toate domeniile. Sunt multe situații în care, comunicând, cazurile urgente se rezolvă, dar și situații în care mesajele au un impact mai mult negativ sau zero asupra potențialilor donatori de sânge. De aceea, este de dorit ca mesajele lansate către populație să fie verificate în prealabil de către specialiștii centrelor de transfuzie”, a declarat dr. Alina Dobrotă, director interimar al Institutului Național de Hematologie Tranfuzională.
Scopul parteneriatului îl constituie diseminarea de informații cu și despre donarea de sânge, astfel încât fiecare român să poată face această alegere în deplină cunoștință de cauză. Secțiunea ”Donează sânge” special creată în cadrul portalului www.scoalapacientilor.ro, dar și opiniile specialiștilor, publicate în paginile revistei Politici de Sănătate, vor oferi publicului larg informații utile și de ultimă oră din domeniul donării de sânge, încercând să răspundă unor nevoi uneori neacoperite ale sistemului de sănătate: informarea și educarea publicului.
Scopul Asociației ”Echitate în Sănătate” îl constituie atât sprijinirea îmbunătățirii politicilor de sănătate din România și internaționale, cât și a echității în sănătate, prin promovarea dialogului durabil cu privire la temele majore din domeniul sănătății, organizarea de evenimente naționale și internaționale, editarea de publicații, organizarea de campanii de comunicare, seminarii, cursuri, conferințe, campanii sociale, ecologice și orice alte activități care conduc la promovarea și atingerea unui sistem de sănătate echitabil și de calitate.