Leucemia limfocitară cronică (LLC) începe să apară la persoane din ce în ce mai tinere, la vârsta de aproximativ 35- 40 de ani, iar un diagnostic personalizat permite alegerea acelei terapii care să ducă la remisiunea cât mai îndelungată a bolii.
Participanții la cea de-a doua rundă a dezbaterii ”Îmbunătățirea managementului LLC în România”, organizată de Asociația Echitate în Sănătate în parteneriat cu revista Politici de Sănătate la Timișoara, pe 18 decembrie, au atras atenția că este nevoie de protocoale pentru aceste investigații și de crearea unui subprogram de diagnostic și tratament al pacienților cu LLC.
”Putem face un calcul, inclusiv din punct de vedere financiar, cu cât se reduc costurile pentru un pacient diagnosticat corect, cu toate investigațiile necesare. Pentru că dacă este pus diagnosticul și se începe chimioterapia sau imunoterapia, și vedem că pacientul nu răspunde – apar costuri legate de spitalizare, etc. În schimb, dacă îl diagnosticăm corect, descoperim exact mutația pe care o are, știm foarte clar care este molecula care are cel mai bun efect”,a explicat conf. dr. Nicoleta Berbec, director medical Spitalul Clinic Colțea, București, și membru al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.
Din fericire, medicii hematologi care tratează persoane cu LLC în România au la dispoziție o gamă variată de terapii, însă tocmai aici se pune problema diagnosticului personalizat. ”Din multiplele variante, trebuie să alegem varianta optimă pentru pacient. Avem foarte multe molecule noi la îndemână, tocmai de aceea diagnosticul personalizat, de certitudine, este extrem de important. Sunt necesare analize de flowcitometrie, genetică și biologie moleculară cu ajutorul cărora putem depista mutațiile existente”, a completat conf. dr. Ioana Ioniță, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
”Este foarte important, indiferent cât ar costa, să dăm ceea ce trebuie pacientului. Dacă nu avem o terapie persnalizată, pacientul trece prin două- trei tipuri de tratamente, care, pe de o parte, pot fi dăunătoare, chiar letale, deoarece boala progresează (intervine rezistența) și este necesar tratamentul toxicităților, care va fi mult mai scump decât dacă pacientului i se prescrie, de la bun început, terapia potrivită. Dacă avem aceste protocoale care sunt agreate de autoritățile din sănătate atunci și medicul este apărat, deoarece analizele indică cu exactitate care terapie este indicată din multitudinea de alternative”, a spus și prof. dr. Hortensia Ioniță, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”, Timișoara.
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că vor sprijini orice demers care va face ca lucrurile să meargă mai bine pentru pacient și pentru sistemul de sănătate, în general. ”Discuțiile între specialiști duc la identificarea unor soluții care vor face să fie mai bine pentru pacienți. În ceea ce privește crearea unui subprogram dedicat LLC sau extinderea actualului subprogram care se derulează pentru leucemie acută și pentru leucemia limfocitară cronică, este nevoie de o propunere a Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății în acest sens”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS.
O altă problemă ridicată de specialiști a fost faptul că LLC este o boală asimptomatică, depistată, uneori, cu totul întâmplător, atunci cînd pacientul merge la medicul de familie pentru analizele de rutină. ”Este o mai mare nevoie de educație medicală și de screeningul pacienților. Ar trebui să se facă măcar o hemogramă pe an la toată lumea – costă doar 15 lei”, a propus asist. univ. dr. Dacian Nicolae Oroș, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, membru al Comisiei de Hematologie din MS. O altă soluție identificată de specialiști, mai ales în cazul persoanelor din zonele rurale, care ajung foarte rar la medicul de familie pentru analize de rutină, este prezența unor caravane medicale. ”Medicul de familie adresează pacientul la hematolog la orice modificare a hemogramei. Însă, în cazul celor din zonele rurale, medicii de pe caravanele mobile pot da oamenilor pe care îi testează trimitere către investigații în laboratoare specializate”, a mai spus conf. dr. Ioana Ioniță.